Nieuws


Terug naar overzicht

16-01-2022

Column: 'Gehoorverlies heeft u niet alleen'

‘Mijn vrouw zegt dat ze zo vaak moet herhalen, maar ze spreekt ook zo zacht’, ‘De kinderen zeggen dat de tv zo luid staat, maar dat valt best mee’, ‘Ik moet wel vaker aanvragen, maar de jeugd praat tegenwoordig ook zo snel en onduidelijk’
Zomaar een greep uit de veel gehoorde opmerkingen van mensen die zelf nog niet (echt) in de gaten hebben dat het gehoor achteruit aan het gaan is.

Als uw partner/ouder/vriend of kennis niet goed hoort is dat voor u ook vervelend. U merkt bijvoorbeeld dat uw naaste zich steeds meer terugtrekt en in zelfzelf keert omdat het gesprek volgen steeds lastiger wordt. Of u moet hele gesprekken herhalen, omdat uw naaste het niet heeft kunnen volgen. Het is niet voor niks dat de omgeving van de slechthorende vaak eerder aan de bel trekt dan dat de persoon zelf stappen onderneemt. Want weten we eigenlijk wel wat we niet horen, als we het niet horen…

Ons gehoor verandert vaak heel langzaam. Meestal in een tijdsbestek van jaren neemt ons gehoor af. Eerst vervagen de hoogste tonen en verliest het geluid zijn helderheid. Daarna nemen ook de midden tonen af en wordt het verstaan nog lastiger. Verstaan kost steeds meer inspanning omdat er steeds meer klanken zelf ingevuld en geraden moeten worden. In de tijd die het kost om de zinnen te ontcijferen is het gesprek alweer verder en mist er een stuk. Daarnaast kan de energie die dit kost niet meer ergens anders aan besteden worden en daarmee ligt vereenzaming op de loer.

Heeft u ook iemand in uw omgeving waarvan het gehoor minder lijkt te worden, kom dan gerust eens samen langs voor een vrijblijvende gehoortest. Onder het genot van een kop koffie of thee kijken we samen naar de situatie en test ik het gehoor. Vrijblijvend, zonder verplichtingen, maar wel op afspraak.



Terug naar overzicht





E-mailen
Bellen