Nieuws


Terug naar overzicht

06-04-2024

Column: 'Oren uitspuiten'

Veel mensen kennen het wel, dat plakkerige gevoel in het oor, dat soppige geluid bij kaakbewegingen. Of het gevoel (ineens) minder scherp te horen. Dan kan het zomaar zijn dat de oren verstopt zitten met oorsmeer.
Maar wat te doen als de oren helemaal verstopt zitten en het gehoor minder is. Of als de audicien afdrukken moet maken van de oren, maar het oorsmeer zit een goede afdruk in de weg?

Zelfreinigend
Het oor is een geniaal bouwwerkje. De gehoorgang is in staat zichzelf schoon te houden. Door kaakbewegingen en door het natuurlijke proces van het naar buiten toe vernieuwen van de huid in de gehoorgang wordt het oorsmeer als vanzelf naar buiten gewerkt. Zolang dit eigen mechanisme werkt is altijd het advies, zo min mogelijk aankomen.

Soms heeft het oor wat hulp nodig
Als iemand bijvoorbeeld regelmatig gehoorbescherming draagt, dagelijks hoortoestellen in heeft of zijn oren schoon maakt met wattenstaafjes kan het zomaar zijn dat dit mechanisme van het oor verstoord raakt. Het oorsmeer wordt op de weg naar buiten steeds weer naar binnen geduwd. Hierdoor gaat het ophopen en kan het de gehoorgang blokkeren. Hierdoor kan en gehoorvermindering optreden.

Olie en oorspray
Het druppelen met olie kan ervoor zorgen dat het oorsmeer soepeler wordt en beter loslaat van de gehoorgang. Oorspray doet nagenoeg hetzelfde, maar is gemakkelijker in het oor aan te brengen dan druppelen met olie. Soms is olie of spray al voldoende om het oor schoon te krijgen. Zeker als er na behandelen tijdens het douchen water door de oren gespoeld wordt. Let hierbij wel altijd op, er mogen geen perforaties in het trommelvlies zitten of andere medische bijzonderheden zijn. Bij twijfel overleg even met de huisarts.

Uitspuiten
Mocht olie en spray niet helpen is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Bij de huisarts kan de assistente de oren uitspuiten. Dit gebeurd ook na een aantal dagen druppelen met olie om daarna wordt met water het oor schoon te spuiten.

Uitzuigen
Bij de KNO arts kan het oor uitgezogen worden. Met een klein stofzuigertje of een haakje haalt de arts het oorsmeer stukje voor stukje uit het oor. Met de microscoop is goed te zien waar oorsmeer zit wat verwijderd moet worden en is het risico op complicaties zo klein mogelijk.

Bij de audicien?
Er is een beweging op gang aan het komen dat het mogelijk maakt om de oren ook bij de audicien te laten uitzuigen. Geen lange wachttijden bij KNO of geknoei met water bij de huisarts. Het oren schoonmaken is een medische handeling en moet dus altijd onder supervisie van een arts gebeuren. Voor een audicien is dat een op afstand beschikbare KNO arts.

Al met al een interessante beweging, ook ben ik erg benieuwd of zorgverzekeraars het oren schoonmaken bij de audicien zullen gaan vergoeden.



Terug naar overzicht





E-mailen
Bellen